Forfatteren

Levi Henriksen -
Født i Kongsvinger kommune, bodde lenge i det røde huset i skogen, nå nærmere sentrum, med utsikt mot Glomma.
Kone, to barn
Har to biler: en japansk , og en amerikansk truck med lakk blåst matt av præriesand.
Har utgitt 17 bøker
Eget band
En av landets tre raskeste forfattere når det gjelder å skrive etter touchmetoden.

Levi Henriksen har alltid likt rytme. Han vokste opp i et hjem med sang, musikk og velutviklet skrønemakeri, og han har siden holdt tonen ved like: Som 15-åring lånte han en oransje Olivetti reiseskrivemaskin og hamret i vei på det rød og svarte fargebåndet ute i hønsehuset, før han begynte på handelsskolen og lærte touchmetoden. Maskinen ble aldri levert tilbake. Omtrent på samme tid fikk han tusket til seg en bassgitar. Karrieren var staket ut.

Det var mye rytme i den gamle skrivemaskinen. Og da fingrene begynte å løpe over tastaturet, kom det gjerne tette, små fortellinger – den ene etter den andre. Fortellinger fra alle tings utkant.

Det ble ferdige manuskripter, som ble sendt inn til norske forlag. De kom som regel tilbake til postkassa ved det røde huset i skogen der han etter hvert etablerte seg.

87 ganger ble han refusert.

Nå er han en etablert, prisbelønt og folkekjær forfatter. Romaner, noveller og dikt. Fast spalte i Aftenposten.

Og bassgitaren er fortsatt med ham.

Testemonials

Jeg innså tidlig at Levis forfatterskap ikke handler om De som faller utenfor, men Vi som faller utenfor. Eller er det Vi som liker å tro at vi faller innenfor?

Jeg kjenner iallefall et slektskap med hans beskrivelser av det skjøre livet gjennom en form for poetiske humor som får oss til å slippe garden såpass langt ned at gjenkjennelsen treffer oss som et vennlig og melankolsk slag fra et stort hjerte.

- Bent Hamer, filmregissør, forfatter og produsent

Jeg setter stor pris på Levi Henriksens forfatterskap – av mange grunner. Her er to: Levi er en av våre aller fremste til å skildre maskulin sentimentalitet. Og han har lagd en av norsk samtidslitteraturs aller beste boktitler, Snø vil falle over snø som har falt.

- Ingar Sletten Kolloen, redaktør, journalist, biograf og forfatter

Jeg leser mye. Sjelden opplever jeg mer nærhet, realisme og driv i hverdagen som i Levis bøker. Ganske enkelt, jeg synes det er godt å lese Levi. Kanskje kjenner jeg stemningen, stilen og perspektivene igjen, jeg som er født og vokst opp i de rolige skogene, vi underfundige mennesker?
Vær så snill, skriv mer!

- Knut Storberget,  justisminister

Akkurat som meg er Levi en gammel journalist. Men der stopper vel også likheten.

Jeg har stor sans for Levi Henriksen og hans forfatterskap. Det er noe country-og-rock’n'roll over Levi. Han skriver ekte. Nært og tett.

Enten det handler om livets små spørsmål eller store gåter, skriver Levi med oppriktighet og innlevelse. Rått og nakent. Om kjærlighet. Om livet på bygda. Om pinsebevegelsen. Om relasjoner.

Det er noe rotnorsk over Levi – men samtidig med et islett av noe amerikansk. Det lille i det store, og det store i det lille.

-Tom Egeland, forfatter

Når jeg tenker på Levi Henriksens bøker, får jeg assosiasjoner til store amerikanske forfatterne som William Faulkner, Cormac McCarthy og Richard Ford. Levi har en utrolig stødig fortellerstemme og en mesterlig evne til å røre ved leseren allerede ved første anslag. Karakterene hans er ofte sorgtunge, men historiene bidrar alltid med en spire av håp. Jeg liker meg rett og slett i Levi-Henriksen-land, og jeg har alltid vanskelig for å legge bøkene fra meg. De har sjel, rett og slett?
En annen imponerende side ved Levi Henriksens forfatterskap er at den er så mangfoldig. Han skriver ikke bare romaner, men noveller, dikt og sangtekster også. Jeg vet ikke om noen andre nålevende norske forfattere som kan vise til en like bred og god litterær produksjon.

- Christer Mjåset, forfatter og lege